Första träningspasset

Nu har jag kört första träningspasset med min nya MTB.

I går kväll blev det en lätt runda, i kväll ett träningspass.

Tyvärr var det vansinnigt varmt när jag stack ut, +28 grader, så det blev rätt svettigt i skogen.

Cykeln går fantastiskt bra. Den är rapp och väldigt smidig, trots de stora hjulen. Tack vare den lätta ramen accelererar den kvickt. De stora hjulen släcker stenar, rötter mm mycket bra.
Jag kom snabbt i hanteringen av cykeln på min väl inkörda singeltrack slinga. Men det lär ta ett tag innan jag hanterar den på samma sätt som den gamla 26″. Med den här får man vrida lite mer på styret, den förra kunde man styra lite mer med genom att luta cykeln, fast det har nog med erfarenhet att göra.

Jag valde att sätta på ett carbonstyre. Det ångrar jag inte en sekund. Betydligt mindre småvibrationer i händerna, sånt som lätt ger domningar.
Här hittade jag i kväll en liten känslig justering. Mina tummar slår gärna i nedre växelreglaget, det måste justeras lite.

Nu var jag lite ivrig att ge mig ut och testa ordentligt, så jag struntade i att fininställa sittställningen. Jag vet att jag måste göra det, sadellutning, höjden på sadeln, styrets lutning mm. Det får bli i morgon, kanske;)

Växlarna fungerade suveränt fint. Inga problem så här långt att jag inte ser växellägena som på min gamla XT. De var otroligt snabba och smidiga.
Däremot måste jag troligen ta bort en länk på kedjan. Framväxeln behöver troligen justeras en aning, jag fick ett kedjehopp en gång. Fantastiskt att jag lyckades montera ihop allt och växlarna går klockrent.

Bromsarna är väldigt effektiva, trots de mindre skivorna som jag nu har. Däremot känns det som att det kom in lite luft i bakbromsen när jag klippte slangen. Får nog ta och lufta den. Ska klippa frambromsslangen i morgon och se vad som händer.

Dämparen går mycket bra, kanske i hårdaste laget, men mycket stabil. Jag ska läsa på lite hur mycket den ska tryckas ihop vid körning. Ska kolla lufttrycket en gång till.

Hjulen, Miche 966 fungerar bra. Svårt att jämföra med mina 26″ Mavic SLR. Så här efter första körningen lägger jag nog ett plus till Mavic. Tror inte det finns några som kan vara bättre än de. De är mer vridstyva och stabilare.

Det finns absolut inga missljud i ram eller andra delar. Cykeln går helt tyst, förutom om man rullar då frihjulet tickar. Så kan det skramla lite vid alltför hårda gupp, så klart.

En liten sorglig sak. Vid rengöringen av min 26″ i går, upptäckte jag att vevlagret är dåligt. Så det måste jag byta innan jag kan sälja cykeln. Vill inte att någon ska bli lurad och få dåliga grejor.

I nästa blogg kommer jag att berätta vilka delar som sitter på cykeln. Vad som gjorde att jag valde just de komponenterna. Senare kommer jag att s2014-07-21 19.04.09ammanfatta hur bygget gick. Allt i förhoppning att fler vågar följa mitt exempel att bygga eller i varje fall meka med sin cykel.

About Christer

Skriv gärna några rader om vad du gillade min senaste blogg.
This entry was posted in Bilder. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>