Delar till min MTB

Jag lovade att skriva lite om vad min nya MTB består av, här är det.

Först listar jag komponenterna, därefter skriver jag lite om varje, sist en sammanfattning.

Ram:                  Scott Scale 910               1125 g
Gaffel:                Rockshox SID XX         1660 g före kapning
Komponenter: XT rakt igenom              2900 g. Jag vägde varje detalj för sig
Hjul:                  Miche 966                       3150 g för båda
Styre:                 Easton Haven                 153 g
Styrstam:          Answer Rove AM           185 g
Sadelstolpe:     Cobalt 3                            280 g
Sadel:                Selle Italia SLR               179 g
Handtag:          Minns ej,                          110 g
Däck:                 Continental Race King Black Chill

På senvåren bestämde jag mig för att skaffa en ny MTB, 29″. Jag visste vad jag ville ha, men alla var så dyra. Då jag sedan tidigare åkt på en Scott Scale och jag trivdes med den ville jag hålla mig till Scott. Tittade på heldämpad, men var lite osäker på det. Letade begagnat, men det fanns inga i min storlek till salu. Ett villkor var att det skulle vara en carbonram.
image

Ram
Så plötligt dök en 910 ram upp på HappyMtb.org. En 910 som jag inte ens vågade drömma om att köpa. Jag kollade med säljaren, kollade honom så gott jag kunde och allt verkade seriöst och äkta, så jag slog till. Med i köpet var även ett par hjul. Han hade en gaffel, men den sa jag ifrån om. Orsaken till att han sålde den var tidsbrist att bygga själv.

Vi träffades och jag fick min ram och hjul. Underbart. Nu kunde jag börja handla grejor. Ville inte göra det innan allt var klart med ramen.image

Gaffel
Nästa stora grej var gaffeln. Jag ville ha en Rockshox då jag har det tidigare och vet hur den fungerar när jag servade den. Jag letade runt på nätet. Hittade en på eBay som jag ville ha, men lite för dyr. Plötsligt sjönk priset med ca 1000 kr så då slog jag till.
Här vill jag utfärds en varning. 
Det finns mycket kopior på nätet, även till nästan samma pengar. Ska du köpa en, kolla säljaren, be att få ett serienummer på gaffeln innan du köper den. Kopiorna har inget synligt serienummer. Fråga rakt ut om det är en original eller kopia.

Lite att tänka på när det gäller gaffeln.
De säljs med 2 olika diameter för hjulen, 9 eller 15 mm med helt olika infästningar. Så har styrstången, eller vad det heter två olika modeller. Rak eller Tapered, viktigt att veta, annars står du där med en gaffel som inte passar.image

Komponenter.
Återigen, jag hade XT tidigare och ville ha det nu med. Kollade runt på nätet, så frågade jag min lokala cykelhandlare. Fick ett kanonpris av dem. Det visade sig efteråt att det var fel pris. Då jag känner dem gick jag med på att gå upp lite för att täcka deras inpris. Men det blev billigt kan jag lova.
Jag valde 3 x 10. De nya växlarna fungerar kanon, så exakta i växlingen, så snabba.
Det man måste se upp med är vilket vevparti man har. Trots att jag talade om vilken ram jag skulle ha det till blev det fel. 910 har pressfit och jag fick en att skruva. Men det löste sig. image
Att jag valde 3x 10 berodde på att jag hade det på min 26a och var nöjd med det.

Styre
Min avsikt har inte varit att pressa vikten. Vad jag förstått så är ett carbonstyre skönare att åka med så jag letade upp ett.
Det stämmer, även om jag har en bra dämpare så kommer det upp vibrationer till händerna. Men med carbonstyret försvinner de nästan helt. Tidigare fick jag lätt domningar i händerna. Det händer knappas aldrig nu.image

Hjul
I våras köpte jag nog världens bästa MTB hjul, Mavic SLR. Nu fick jag erbjudande om att köpa med Miche 966. De är lätta och bra, men jag håller nog Mavic som bättre.
Så är det ju svårt att jämföra 26″ och 29″, de kanske är lika bra.

Sadel, sadelstolpe
Här hade jag ingen åsikt, tog bara något som inte var alltför dyrt.

Styrstam
Inte heller här hade jag någon åsikt, det fick bli något.

Monteringen
Monteringen gick bra, jag gjorde mig ingen brådska, beställde delar lite vartefter. Växlarna satt perfekt direkt.
Efter mycket tvekan vågade jag mig på att korta av hydraulslangarna till bromsarna. Det gick bra och jag har fruktansvärt bra bromsar.2014-07-21 19.05.05

Inte den bästa bilden på den bästa cykeln. men så här ser den ut när den är klar. Skulle tagit någon studiobild på den, men jag hade för bråttom ut och skita ner den.

Sammanfattning.
Det roligaste var nog att leta grejor och beställa.
Skulle lätt kunna göra det igen, men nu har jag ju en cykel. Men du kanske behöver hjälp?

Jag visste ungefär vad jag ville ha, jag kollade på vad Scott valt att plocka på sina modeller, både på min och de som är dyrare och billigare.
Så letade jag på de stora internetbutikerna, valde delar som det var rea på, kollade lite recensioner om dem, var de bra så beställde jag.

Totalpriset då?
Se det avslöjar jag inte. Men jag lovar att jag kom billigt undan.

Jag har redan blivit erbjuden att sälja min nya, men den är inte till salu just nu, så tillvida att du inte lägger upp en bra slant.

Härmed avslutar jag kapitlet cykelbygge. Hoppas kunna fortsätta att skriva i bloggen om andra saker.

 

 

About Christer

Skriv gärna några rader om vad du gillade min senaste blogg.
This entry was posted in Bilder. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>